Bir güvensizlik ülkesi olarak Türkiye’nin mültecileri, Suriyeliler ve Türk mülteciler

Yazarlar

  • Ibrahim Sirkeci Regent's Univesitesi Londra

DOI:

https://doi.org/10.33182/gd.v4i1.570

Özet

Doğu ve güney komşuları üzerinde gelen göç akınlarının ve üye ülkeler arasındaki göçlerin artışıyla Avrupa Birliği (AB) en büyük krizlerinden birini yaşamaktadır. Avrupa’daki en ana tartışma konuları arasında Avrupa’ya göçü ve AB içindeki göçü sınırlamak ve üye ülkeler arasında mülteci kotası ve külfet paylaşımına yapılan itirazlar yer aldı. Bu krizde Türkiye anahtar ülke olarak ortaya çıktı ve ülkedeki büyük Suriyeli mülteci nüfusu ve bu nüfusun Avrupa’ya gitmesini engellemesi karşılığında vaat edilen milyarlarca Avro nedeniyle tartışmaların odağında yer aldı. Suriye krizi 4,8 milyon mülteci yarattı ve 2016 yılı sonu itibariyle bunların 2,8 milyonu Türkiye’de ikamet etmekteydi. Suriyeli mültecilere karşı cömert tavrıyla Türkiye güvenli bir ülke olarak tescil edilmiş oldu. Bu, hikayenin daha karanlık bir başka yüzünü gölgelemektedir. Çünkü aynı ülkenin vatandaşları 1980 askeri darbesinden bu yana milyonu aşkın sığınma başvurusu yaptılar. Ülkenin bugünkü şartları ve yeni veriler, Türkiye’den AB’ye yönelen daha çok mülteci akını olacağını gösteriyor.

 

ABSTRACT IN ENGLISH

Turkey’s refugees, Syrians and refugees from Turkey: a country of insecurity

The European Union (EU) has faced one of its biggest crises with the rise of population inflows through its Eastern and Southern neighbours as well as movements within the Union. In 2016, the main debate that dominated Europe was on restricting migration within and into the EU along with concerns and objections to the refugee quota systems and the sharing of the burden among member states. Turkey emerged as a ‘gate keeper’ in this crisis and has since been at the centre of debates because of the large Syrian refugee population in the country and billions of Euros it was promised to prevent refugees travelling to Europe. The Syrian crisis produced over 4.8 million refugees with over 2.8 million were based in Turkey by the end of 2016. Turkey with its generous support for Syrian refugees has been confirmed as a ‘country of security’. This shadows the darker side of affairs as the very same country has also produced millions of asylum seekers since the 1980 military coup. Current circumstances and fresh evidence indicate that there will be more EU bound refugees coming through and from Turkey. 

Nasıl Atıf Yapılır

Sirkeci, I. (1). Bir güvensizlik ülkesi olarak Türkiye’nin mültecileri, Suriyeliler ve Türk mülteciler. Göç Dergisi, 4(1), 21-40. https://doi.org/10.33182/gd.v4i1.570

Sayı

Bölüm

Çeviri